Bamyaspor & Lahanaspor


Dizilmez yüzbin ipliğe Bamya gibi / Arslandır O arabayla gezer Lahana / Hiç bir zevk, mutluluk, anlaşıldı olmazmış onsuz / Olur mu Helva söyleşileri, olmasa Lahana / Layıktır Ona İlhami, ne türlü övgüler yazsa / Lahana Lahana lahanacım ...

Şiirdeki İlhami 3. Selim'in kendisidir. Şiirde adı geçen Lahana da, Osmanlı döneminde ilk kurulan spor takımlarından birinin adıdır.Lahana 2. Murat döneminde kurulan İki spor takımından birinin adıdır. Diğerinin adı da 3. Selim'in şiirinde aşağıladığı BAMYA'dır.Lahanaspor İle Bamyaspor'un adları Amasya ve Merzifon'dan doğmuştur. Amasya'nın bamyası, Merzifon'un lahanası ünlüdür o dönem. Bu takımlara girebilmek için de çok iyi Kılıç, Pala kullanmak ve Usta bir binici olmak şartı varmış. Şimdiki spor kulüplerinde olduğu gibi Lahanaspor'un ve Bamyaspor'un da formaları vardır. Lahanaspor yeşil, Bamyaspor ise kırmızı kadife elbise giyerlermiş. O dönemin eğlencelerinden biridir bu iki takım. Eski Saray geleneklerinden olan Lahanacılar ve Bamyacılar 1827'de 2. Mahmut tarafından yasaklanır bu iki güzide takımın simgeleri olan Lahana ve Bamya, Topkapı Sarayı'ndaki Şehzadegan dairesindeki duvar resminde içiçedir.

1 akıl fikir:

Adsız | 15/7/09 15:52

Bamyayı sevmem malesef ama lahana sarması tercihim olur derim (:

Yasal Uyarı
pilavustunout.blogspot aracılığı ile indirmiş olduğunuz dosyalar, her sanatçının kendi isimleri ile tescil edilmiş eserlerin dijital kopyalarıdır! Bu dosyalar size tanıtım amaçlı sunulmaktadır! Müzik dosyalarını bilgisayarınızdan 24 saatten fazla tutmanız T.C. yasalarına göre suç sayılır! Bu tür yasal işlemlerde pilavustunout.blogspot ve hosting şirketimiz bu duyurunun yayınlanmasını takiben sorumluluk kabul etmeyecektir! Not: Sanatçının kendisi, resmi internet sitesi ya da plak şirketi tarafıma mail yoluyla ulaştığı taktirde yayınlanan linkler kaldırılacaktır.